Pizza

Det finns massor av recept på glutenfri pizza. Jag provar gärna olika. Om man tål fet mat så kan man till exempel leta efter recept på lchf-pizza, de recepten kan ibland funka även när man äter fodmap.

Det här receptet tyckte vi var gott, men lite kladdigt att göra.
Man börjar med att göra degen och gräddar den i 10 minuter. Sedan lägger man på valfri fyllning och gräddar ytterligare tills pizzan fått fin färg.

Ingredienser:
6,5 dl glutenfri mjölmix
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
75 g smör
3 dl laktosfri mjölk

Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader.
Om du vill kan du förvärma plåten så blir bottnen krispigare.
Blanda bakpulver, salt och mjölmix.
Finfördela smöret i mjölblandningen och tillsätt mjölken.
Rör ihop till en kladdig deg.
Bred ut på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 10 minuter.

fodmapbloggen_pizza_01 fodmapbloggen_pizza_02
När pizzan har varit inne i ugnen i 10 minuter tar man ut den och lägger på fyllningen.
Den här gången blev det vegetariskt och ekologiskt.
Tomatsås med örter (Passerade tomater + salt, oregano och lite basilika)
Oliver, fetaost och ruccola.
Riven ost på toppen.
När det gäller fetaost så finns det laktosfri ost att köpa i affären. Jag har aldrig reagerat på fetaost, så jag köper vanlig, helst ekologisk. Det är ganska lite laktos i ost, men om du vill vara säker så leta efter en fetaost som har mindre än 1g kolhydrater.

fodmapbloggen_pizza_03 fodmapbloggen_pizza_04 fodmapbloggen_pizza_05 fodmapbloggen_pizza_06 fodmapbloggen_pizza_07

Morotsbiffar

Här kommer ett gott recept på morotsbiffar. Det går att variera på lite olika sätt beroende på vad du gillar. Till exempel vilka sorters frön du använder. Du kan också välja att ha i olika sorters örtkryddor som du gillar.

När det gäller ströbrödet så kan det vara svårt att hitta fodmapvänligt i affären, de innehåller ofta skummjölkspulver eller sojamjöl. Jag använder hemmagjort ströbröd. Ska göra ett inlägg om det någon dag =)

Morotsbiffarna serverar jag med en kall sås och en god sallad.

Ingredienser:
600g morötter
300g rotselleri
salladslök
3 ägg
1dl blandade frön
1 dl glutenfritt ströbröd
½ dl glutenfritt mjölmix/majsmjöl
Salt och peppar

Gör så här:
Skala och riv morötter + rotselleri grovt.
Finhacka det gröna av salladslöken.
Blanda grönsakerna med ägg, ströbröd och frön.
Krydda efter smak med salt och peppar.
Forma till biffar.
Stek på medelvärme ett par minuter på varje sida.

fodmapblogge_morotsbiffar_02 fodmapbloggen_morotsbiffar_01

Potatisbullar

Ni vet när man går omkring i mataffären som en zombie efter en lång dag på jobbet och försöker komma på något att laga till middag. De där dagarna man helst bara vill äta en pizza, trycka i sig en massa godis och tycka synd om sig själv. Jag hade en sån dag för inte så länge sedan. Jag hasade omkring på Hemköp med en tom kundkorg och petade lite förvirrat på inplastad köttbitar. Alla recept jag kunde komma på innehöll mer än tre ingredienser, vilket en dag som denna kändes helt övermäktigt. De frysta färdigrätterna såg helt plötsligt fantastiskt goda ut.. Men inte så fodmapvänliga direkt. Och hur trött man än är så vill man inte avsluta en redan jobbig dag med kramper och smärta.
Helt plötsligt blir jag sugen på potatisbullar! Ni vet sådana där man fick i skolan ibland. Jag hittade en påse i frysdisken och läste mycket skeptiskt innehållsförteckningen. De lär ju innehålla både gluten, mjölk och lök muttrade jag för mig själv. Men nej, de gör ju inte det!
Potatis, rapsolja, potatispulver, salt, druvsocker och svartpepparextrakt. That’s it! Det blev potatisbullar, bacon och rårörda lingon till middag. Jag som hade ett oförklarligt sug efter potatisbullar var nöjd och min man som älskar bacon var om möjligt ännu mer nöjd!

fodmapbloggen_potatisbullar_01

Omelett med kalkon och fetaost

I påskas bestämde jag mig för att blåsa ut ägg som jag skulle måla och göra fina. Ett tolvpack ägg lyckades jag blåsa ut.. Men sen blev det inte så mycket mer. Antar att jag får måla dem nästa påsk istället =)
Vad gör man då när man har kylen full med ägg?
Omelett såklart!

Jag använde det vi hade hemma. Kalkon, fetaost, riven ost, soltorkade tomater, färska tomater och basilika.

fodmapbloggen_omelett_01 fodmapbloggen_omelett_02

Pastasås med tofu

Det här är en maträtt som min man har knåpat ihop helt själv. Han brukar göra lite olika versioner, och använder aldrig recept. Men den här gången fick han snällt skriva ner vad han använde och hur han gjorde!
Det blev gott som vanligt. Kanske att man väntar med att lägga i de rostade pinjenötterna till precis på slutet innan man serverar.
Om ni provar det här receptet får ni jättegärna höra av er om vad ni tyckte!
Receptet är enkelt och vegetariskt. Det borde inte vara så svårt att göra en vegansk version, jag återkommer när jag funderat på hur det skulle se ut.

Obs! Vi använde basilikatofu från Taifun. Den är inte helt fodmap-grön då den innehåller selleri och purjolök. Om du vill vara helt säker på att slippa fodmaps så använd naturell tofu eller Taifuns olivtofu.

Ingredienser:
200g Tofu
Olivolja
4-5 droppar Gul Lök-olja från Flaviola
25g pinjenötter
390g (1 paket) ekologiska krossade tomater
2dl laktosfri matlagningsgrädde
150g oliver, eller efter smak
Krydda med salt och Franska Örter
Färsk basilika
Fetaost

Gör så här:
Hetta upp olivolja i en djup panna.
Droppa i lökoljan från Flaviola
Rosta pinjenötterna i oljan.
Skär tofun i kuber.
Stek tofu och pinjenötter.
Häll i krossade tomater och matlagningsgrädde.
Häll i så många oliver som du vill ha.
Krydda med salt, Franska Örter och färsk basilika efter smak.
Servera med pasta och smula lite fetaost på toppen.
Det är gott med sallad till!

Vi har använt Tagliatelle från Semper.

fodmapbloggen_pastasastofu_01fodmapbloggen_pastasastofu_02fodmapbloggen_pastasastofu_03fodmapbloggen_pastasastofu_04fodmapbloggen_pastasastofu_05fodmapbloggen_pastasastofu_06 fodmapbloggen_pastasastofu_07